Burgemeester: triest dat actie van politie in Den Haag nodig was

Foto: ANP

Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag vindt het triest dat de politie moest ingrijpen om de demonstratie van Extinction Rebellion (XR) op de A12 in de Hofstad te ontbinden. Ook zegt hij zaterdagavond te balen van de schade die is aangericht door een shovelchauffeur bij het Zuiderpark, die daar bij de boerendemonstratie een afzetting van de politie doorbrak.

Den Haag was zaterdag het toneel van twee grote demonstraties: een blokkade van de A12 door klimaatactiegroep Extinction Rebellion en een protestactie van Farmers Defence Force en Samen voor Nederland in het Zuiderpark, die het onder meer oneens zijn met het stikstofbeleid. De laatste demonstratie was aangemeld en is veilig verlopen, laat Van Zanen weten. Wel had hij in de ochtend een noodbevel afgekondigd in Den Haag. Trekkers die op weg waren naar de stad werden weggeleid of aan de kant gezet.

Voor de schade die de shovelchauffeur heeft aangericht, moet hij zelf betalen, zegt de burgemeester. Verder zijn er trucks het park ingereden. Die hebben volgens Van Zanen een bekeuring gekregen.

Extinction Rebellion had de blokkade van de A12 niet vooraf bij de gemeente aangemeld. Het was de zesde keer dat de klimaatactiegroep de Utrechtsebaan blokkeerde, het begin van de A12 in Den Haag. Volgens Van Zanen behoort het blokkeren van de snelweg niet tot het demonstratierecht. XR vindt van wel. “Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft geoordeeld dat demonstreren mag ‘within sight and sound’ van degenen waartegen de demonstratie is gericht.”