Bruins Slot: zorg dat ov-staking stembusgang niet hindert

Foto: ANP

Minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken roept de bonden op om te zorgen dat de staking bij het streekvervoer woensdag de stembusgang niet in de weg zit. Ze noemt het “echt vervelend en teleurstellend” dat de acties op verkiezingsdag doorgaan.

De minister benadrukt dat staken “natuurlijk een grondrecht” is, maar “het uitbrengen van je stem in een democratie is óók een enorm belangrijk grondrecht”. Ze hoopt daarom dat de actievoerders bereid zullen zijn om kiezers alsnog naar het stembureau te vervoeren.

Bruins Slot wijst erop dat vooral mensen met een beperking afhankelijk zijn van het streekvervoer om naar het stembureau te kunnen. Ze heeft daarom vorige week al met de gemeenten en de provincies overleg gevoerd om te bedenken wat er zou gebeuren als de staking in het streekvervoer op verkiezingsdag door zou gaan. De minister noemt het “heel goed” dat provincies en gemeenten daaraan gedacht hebben. Zo rijden in Groningen, Drenthe en Utrecht verkiezingstaxi’s.

“Verder wil ik mensen in de samenleving oproepen goed na te denken en om hun heen te kijken of mensen hun hulp nodig hebben”, zegt Bruins Slot. De minister hoopt dat “misschien een buurman of buurvrouw” van iemand die slecht ter been is de tijd kan vinden om te helpen met het stemmen.