Werkgevers: ruim helft bussen rijdt ondanks staking streekvervoer

Foto: ANP

Ruim de helft van de bussen in het streekvervoer waarvan personeel woensdag staakt, rijdt. Dat stelt werkgeversvereniging VWOV woensdagochtend. De vereniging spreekt wel van een wisselend beeld en stelt dat er regionaal verschillen zijn.

Rond Schiphol rijdt volgens VWOV woensdag zo’n 70 procent, in de stad Utrecht is dat een kleine 70 procent. In de regio Waterland gaat het om iets minder dan 60 procent, en in Voorne-Putten rijdt volgens de vereniging driekwart van de bussen. In Limburg is dat 45 procent, en in Almere zo’n 40 procent.

Vakbonden FNV en CNV hebben leden opgeroepen te staken voor de cao Openbaar Vervoer. Deze cao geldt voor ongeveer 13.000 mensen. De VWOV vertegenwoordigt Arriva, EBS, Keolis Nederland, RET, Transdev en Qbuzz en onderhandelt met met de bonden over de cao.

Eerder woensdagochtend meldde vervoerder Arriva al dat bijna alle buslijnen en een aantal treinen van Arriva woensdag worden getroffen door de staking in het streekvervoer. Busreizigers in alle regio’s moeten de hele dag rekening houden met uitval van Arriva-bussen “in meer of mindere mate”.

De buurtbussen in alle regio’s rijden wel. De treinen van Arriva in Friesland, Groningen en op de Vechtdallijnen rijden woensdag wel, evenals de snelbus van Groningen naar Leer en die tussen Maastricht en Heerlen, aldus de vervoerder. De Arriva-treinen in Limburg en Achterhoek Rivierenland rijden niet. “Het bleek niet haalbaar om met het aantal werkwilligen een passende dienstregeling te rijden.” Arriva adviseert reizigers vlak voor vertrek de reisplanner te checken.

De staking woensdag leidde de afgelopen tijd tot discussie, omdat er woensdag ook verkiezingen voor de Provinciale Staten en waterschappen zijn. Onder meer de Oogvereniging uitte kritiek: door de staking zou het voor blinden en slechtzienden moeilijker zijn om bij een voor hen toegankelijk stembureau te komen. Bij een grote manifestatie in Utrecht dinsdag waar honderden stakende chauffeurs aanwezig waren werd nog geopperd woensdag al niet meer te gaan staken. Maar daarop klonk veel boegeroep van de aanwezige actievoerders. Na woensdag worden de stakingen overigens tot en met volgende week vrijdag opgeschort om nieuwe onderhandelingen met de werkgevers een kans te geven, meldden de vakbonden dinsdag op de manifestatie.