Onderzoek ITV naar Voice duurt al 14 maanden, voortgang onbekend

Foto: ANP

Het externe onderzoek dat producent ITV heeft ingesteld naar misstanden bij het programma The Voice of Holland is na veertien maanden nog niet afgerond. Dat heeft een woordvoerder van het productiehuis woensdag laten weten. ITV kan niet zeggen hoelang het nog duurt voordat het onderzoek is afgerond, of in welk stadium het onderzoek zich momenteel bevindt. Ook Van Doorne, het bureau dat door ITV is ingehuurd voor het onderzoek, kan naar eigen zeggen niets melden over de voortgang.

ITV kondigde na de uitzending van BOOS in januari 2022, waarin de misstanden rond The Voice werden blootgelegd, een extern onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag aan. In februari 2022 zei Van Doorne dat al met veel mensen gesproken was en dat het bureau “een gedetailleerd beeld” kreeg van wat zich achter de schermen bij de RTL4-talentenjacht had afgespeeld. Van Doorne zei toen “zich ervoor in te zetten dat ieders stem wordt gehoord en dat iedereen die verantwoordelijk is voor ongepast gedrag, wordt geïdentificeerd.”

In april 2022 zei ITV dat in het onderzoek ook de vraag zou worden meegenomen wat er al bekend was binnen het bedrijf over het grensoverschrijdende gedrag. Deze vraag betrof vooral ITV Studios Nederland.

Inmiddels vordert het onderzoek bij het Openbaar Ministerie, dat dinsdag bekendmaakte bandleider Jeroen Rietbergen en oud-coach Ali B te gaan vervolgen voor grensoverschrijdend gedrag.