Wilders blij om ‘draai om oren’ coalitie, PVV verliest wel wat

Foto: ANP

PVV-leider Geert Wilders is blij dat de coalitie, bestaande uit VVD, D66, CDA en ChristenUnie, “terecht een forse draai om de oren” heeft gekregen bij de Provinciale Statenverkiezingen. De coalitiepartijen staan volgens de exitpolls op verlies, met vooral een nederlaag voor het CDA. “Het kabinet heeft zijn langste tijd gehad en de PVV de mooiste tijd nog voor zich!”

Maar ook de PVV staat op licht verlies. In Noord-Holland gaat de partij van 5,6 procent naar 4,2 procent, en ook in Overijssel en Noord-Brabant verliest de partij. Volgens de exitpolls gaat de PVV daar respectievelijk van 7,2 naar 4,8 procent en van 7,6 naar 5,9 procent.

Het verlies vertaalt zich naar de Eerste Kamer, die gekozen wordt door de Provinciale Staten en de kiescolleges. Het lijkt erop dat de partij in de senaat van 5 naar 4 zetels gaat, al koestert Wilders nog enige hoop dat dit meevalt als de daadwerkelijke uitslagen binnenkomen.

Vooral de BBB van Caroline van der Plas staat op grote winst. Wilders feliciteert haar met de waarschijnlijke verkiezingswinst. Zij komt “als een komeet” de Eerste Kamer binnen, stelt hij vast. Voor de PVV, die met BBB wedijverde om de proteststem, viel daar “niet tegenop te boksen”, zo erkent hij.