CDA verliest in alle gemeenten, op twee na

Foto: ANP

Slechts in twee van de 337 gemeenten waarvan de uitkomst donderdagavond bekend was, heeft het CDA iets aan stemmen gewonnen. In de rest van de gemeenten hebben de christendemocraten bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten verloren, tot wel bijna een derde van hun aanhang zoals in Tubbergen, zo blijkt uit de voorlopige prognose van de ANP Verkiezingsdienst. Die wacht nog op uitslagen van vijf gemeenten.

In Tubbergen verloor het CDA 30,6 procentpunt van de stemmen. In Nederweert verdampte het aantal stemmen met 28,5 procentpunt en in Dinkelland met 28,1 procentpunt. Alleen in Goeree-Overflakkee en in Utrecht boekte de partij een heel kleine winst, respectievelijk 392 (+0,5 procentpunt) en 791 stemmers (+0,3 procentpunt).

In tientallen gemeenten bleef het verlies beperkt tot ver onder de 10 procentpunt, zoals in Den Haag, Renkum en Schouwen-Duiveland. In heel veel gemeenten is het verlies (veel) groter dan 10 procentpunt waaronder Laarbeek, Altena en Dalfsen.

Het CDA heeft in alle provincies verloren, zo blijkt uit de voorlopige prognose op basis van bijna 99 procent van de stemmen. In Overijssel heeft de partij het grootste verlies moeten incasseren en houdt vier van de negen zetels in Provinciale Staten over. In Noord-Brabant, Friesland en Gelderland zag het CDA haar zetelaantal halveren tot vier. In Limburg is het CDA op vijf zetels uitgekomen, terwijl de partij er nu nog negen heeft.

In Noord-Holland halveerde het aantal zetels van vier naar twee. Ook in Zeeland en Drenthe moet het CDA twee zetels inleveren en komt uit op respectievelijk vijf en drie. In Flevoland, Utrecht, Zuid-Holland en Groningen bleef het verlies beperkt tot een zetel.

Van de 74 zetels die het CDA vier jaar geleden in alle twaalf provincies behaalde, blijven er nu nog 42 over. In de Eerste Kamer stevent de partij af op een verlies van 4 zetels en houdt er waarschijnlijk 5 over. De nieuwe Provinciale Staten en de kiescolleges kiezen op 30 mei een nieuwe Eerste Kamer.

De partij, waar Wopke Hoekstra sinds eind 2020 aan het roer staat, verloor ook bij de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar en bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2021.