BBB sluit niemand uit ‘die met gezond verstand’ mee wil besturen

Foto: ANP

De BoerBurgerBeweging (BBB) sluit bij de onderhandelingen voor nieuwe colleges in alle provincies “geen enkele partij uit die met gezond verstand samen met ons wil besturen”, laat de partij weten. In alle provincies is de partij de grootste geworden bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Gebruikelijk is dat de grootste partij het voortouw neemt bij gesprekken over een nieuw bestuur.

De BBB is bereid “haar bestuurlijke verantwoordelijkheid te nemen” en is donderdag gestart met gesprekken over de vorming van nieuwe coalities. De lijsttrekkers in de provincies komen met voorstellen voor een verkenner en zeggen daarbij ook welke opdracht deze verkenner mee moet krijgen.

In de provincies Groningen en Utrecht zijn al verkenners gevonden die gaan bekijken welke coalities daar mogelijk zijn. In Groningen gaat het om burgemeester Ard van der Tuuk van de gemeente Westerkwartier en in Utrecht om burgemeester Danny de Vries van Oudewater.

Volgens de voorlopige prognoses van de Verkiezingsdienst van het ANP wordt de BBB in de Eerste Kamer vanuit het niets met zestien zetels de grootste fractie. Daar kan nog een zetel bijkomen. In de senaat gaat de partij wetten “op basis van gezond verstand” beoordelen, laat de BBB weten. De partij van Caroline van der Plas staat een “pragmatische aanpak” voor ogen van de “belangrijke opgaven” waar Nederland volgens BBB voor staat, “zoals voedselzekerheid, klimaatdoelstellingen, herstel van de natuur en de asielproblematiek”.

Wetten moeten daarnaast “rechtvaardig, uitvoerbaar en handhaafbaar zijn”.

De partij, die nu met één zetel in de Tweede Kamer zit, is er “klaar voor”. Er zijn de afgelopen vijftien maanden honderden kandidaten getraind. De onderhandelteams van alle provincies en waterschappen hebben een workshop coalitievorming gekregen. Ook zijn er ondersteuningsteams met “ervaren formateurs gevormd”, zegt de partij.