Milieubewust op vakantie met de ferry

Foto: Jaakko Kemppainen

Uit de cijfers van het Europees Parlement blijkt dat vliegen een stuk schadelijker is dan varen. Waar vliegen in 2017 goed was voor zo’n 3,8% van de totale CO2 emissie, was de scheepvaart in 2018 goed voor 2,9% van de wereldwijde emissie. Als het gaat om de emissies veroorzaakt door vervoer, neemt vliegen zo’n 13,9% voor zijn rekening. Voor beide sectoren zijn regels opgesteld om in de toekomst te verminderen in uitstoot. Op dit moment is varen daarmee dan toch nog altijd beter voor het milieu, dan vliegen.

De ferry van het Groningse Eemshaven naar het Noorse Kristiansand kende het afgelopen jaar veel meer gebruikers kende dan door de rederij was verwacht. Het ging maar liefst om 36.000 gebruikers meer. De overtocht tussen die plaatsen duurt ongeveer 18 uur en op de ferry kunnen ook auto’s en vrachtwagens mee. Gasten konden daarbij ook gebruik maken van bijvoorbeeld de sauna die zich aan boord bevond.

Prijsvergelijking

Voor de kosten hoeft men niet lang te twijfelen tussen vliegen en varen. In een ferry prijzen onderzoek van FerryGoGo kan men de prijzen van verschillende ferry’s goed vergelijken. De prijzen zijn dan gebaseerd op gebruik tijdens het hoogseizoen én voor twee personen met een auto. Men kan zelfs de prijzen per kilometer bekijken. Leg deze prijzen naast vliegen en men komt zeker niet persé duurder uit. Meegerekend dan uiteraard dat autohuur in een ander land bijvoorbeeld al niet meer nodig is, want men kan de eigen auto gewoon meenemen op de ferry.

Ruime keuze aan ferryreizen met overnachting

In het onderzoek van FerryGoGo zijn maar liefst 16 verschillende ferryovertochten meegenomen waar een overnachting bij in zit. De keus voor een reis komende zomer is dan ook ruim. Neem bijvoorbeeld de eerdergenoemde ferry tussen Eemshaven en Kristiansand. Voor een retourtje op deze ferry betaalt men slechts €2,85 per kilometer. De goedkoopste reis in het onderzoek is de ferry tussen het Duitse Travemunde en het de Finse hoofdstad, Helsinki. Voor die reis betaalt men €1,18 per kilometer. Een ieder die het dichter bij huis zoekt kan als optie de ferry tussen Hoek van Holland en Harwich (Engeland) gebruiken. Voor deze reis van 195 kilometer betaal je €2,15 per kilometer. Dat is overigens niet de kortste afstand uit het onderzoek. Met een te overbruggen afstand van 155 kilometer is de ferry tussen Rostock en Trelleborg. Deze ferry naar Zweden vertrekt echter vanuit Duitsland en is daarmee alweer minder ‘dicht bij huis’ dan sommigen graag willen.

Kortere reizen (zonder overnachting)

Kleine ferryovertochten (onder de 150 kilometer) zijn minder efficiënt en daarmee ook al snel duurder. De prijs loopt dan volgens het prijsvergelijkingsonderzoek al snel op tot een gemiddelde van €4,72. Met hoge uitschieters naar boven. Al met al geldt: minder kilometers overbruggen met de ferry, betekent meer kosten.
FerryGoGo onderzocht ook de kosten van binnenlandse reizen. De uitkomsten van dat stukje van het onderzoek zijn heel duidelijk: binnenlandse ferry’s zijn in Nederland relatief duur vergeleken met de landen om ons heen. De gemiddelde prijs voor 2 personen en een auto is in Nederland €11,72 per kilometer. Het Europees gemiddelde daarentegen ligt op €4,41.