Vermeend drugshandelaar Piet W. acht dagen in voorarrest

Foto: ANP

Piet W., die wordt verdacht van betrokkenheid bij twee liquidaties en grootschalige cocaïnehandel, is donderdag toch niet op vrije voeten gekomen. Hij is aangehouden in een andere zaak, voor witwassen van enkele miljoenen euro’s. W. werd vrijdagmiddag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die besloot zijn voorarrest met acht dagen te verlengen, zegt een woordvoerder van de rechtbank Rotterdam.

De 54-jarige W. zou donderdag worden vrijgelaten, nadat de rechtbank in Rotterdam had geoordeeld dat de verdenkingen in de liquidatiezaak niet meer zwaar genoeg wegen om hem langer vast te houden. De witwasverdenking waarvoor hij nu vastzit, betreft de periode van 1 januari 2018 tot het moment dat W. werd aangehouden in oktober 2022, laat een woordvoerster van het Openbaar Ministerie weten. “Die verdenking is inmiddels zo sterk dat het OM meent genoeg bewijs te hebben om de man ook hiervoor te vervolgen”, aldus het OM.

“De man wordt er onder meer van verdacht zelfs gedurende zijn penitentiair programma uitgaven te hebben gedaan zonder dat daar een legaal inkomen tegenover stond. Hij is nu aangehouden omdat het OM ernstige vrees had dat hij naar het buitenland zou vertrekken.”

W. werd in oktober vorig jaar aangehouden in zijn woning in Almere. Hij zou volgens het OM achter de moord op Kelvin Maynard (32) zitten. Deze oud-profvoetballer werd op 18 september 2019 doodgeschoten in Amsterdam-Zuidoost. W. wordt ook verdacht van moord op de 23-jarige Genciël Feller. Die werd op 2 september 2019 vermoord op Curaçao nadat hij een maand eerder in Almere ternauwernood een aanslag op zijn leven had overleefd. W. wordt daarnaast nog verdacht van het smokkelen van 400 en 4030 kilo cocaïne. “Het onderzoek naar de drugshandel en de twee liquidaties gaat door, daarin blijft hij verdachte”, stelt het OM.

Advocaat Ruud van Boom kreeg W. op vrije voeten in de liquidatiezaak. Hij schetste vorige week in de rechtbank een alternatief scenario. “Op de dag dat Kelvin werd geliquideerd leek hij een heel serieus conflict te hebben met een ander”, zegt Van Boom.

Over de nieuwe witwasverdenking, waar W. nu voor vastzit, zegt zijn raadsman: “In de laatste twee verhoren over de liquidaties is mijn cliënt niet over die witwaszaak gehoord. Het is wel even aan de orde geweest, maar hij was toen nog niet eens in staat van beschuldiging gesteld.”