Activisten blokkeren opnieuw kolentransport in Amsterdam

Foto: ANP

De politie heeft in de haven van Amsterdam donderdag vier actievoerders van de aan Extinction Rebellion verwante groep Kappen met Kolen aangehouden. Ze blokkeerden een kolentransport, zei een woordvoerder van de politie.

De betogers zaten vanaf 13.00 uur op het spoor bij de Rietlanden Terminals, aan de Westpoortweg in het Westelijk Havengebied. Dezelfde actiegroep heeft het spoor in de Amsterdamse haven al vijftien keer eerder geblokkeerd. Ook blokkeerden de betogers onlangs de weg bij de toegangspoort van staalfabriek Tata Steel in IJmuiden en hielden ze een actie in het Amsterdamse stadhuis.

“Dat er nu nog steeds gebruik wordt gemaakt van vervuilende steenkool om energie op te wekken is schandalig. Kolen zijn de meest vervuilende fossiele brandstof, hier aangeleverd op vervuilende schepen”, aldus een woordvoerder van de groep.

De activisten proberen vaker kolentreinen tegen te houden. Zo werden in september vorig jaar achttien activisten aangehouden in het Westelijk Havengebied, toen ze geen gehoor gaven aan de oproep van de politie om te vertrekken. Een andere keer in februari ging het om zeventien actievoerders. Ook toen beëindigde de politie de spoorblokkade.

Vanuit de kolenoverslag in de Amsterdamse haven worden kolen verder vervoerd per trein naar met name Duitsland. De activisten zeggen door te gaan met hun blokkades “zolang niet wordt gestopt met het verschepen, opslaan en verder vervoeren van kolen”. De volgende actie staat gepland op 21 april.