Kuipers blijft bij sluiting kinderhartcentra Utrecht en Leiden

Foto: ANP

Zorgminister Ernst Kuipers houdt vast aan zijn voorgenomen besluit om de centra voor gespecialiseerde kinderhartchirurgie in Rotterdam en Groningen open te houden. De twee andere Nederlandse centra in Utrecht en Leiden moeten dicht, laat de bewindsman in zijn definitieve besluit aan de Tweede Kamer weten.

Concentratie is volgens Kuipers nodig om de kwaliteit van zorg te verbeteren en de kans op vermijdbare sterfte en complicaties te verminderen. Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft zich al eerder achter het toen nog voorgenomen besluit van Kuipers geschaard.

Er wordt al ruim dertig jaar gesproken over het belang van concentratie van de kinderhartchirurgie, zegt Kuipers. “Het is nu echt tijd om over te gaan tot actie. Ik begrijp de zorgen en emoties die er leven bij ouders, patiënten, personeel en de umc’s”. Hij doelt op de vier universitaire medische centra (umc’s). “Dit besluit heeft een grote impact, en toch is het – in het belang juist van die patiënten – noodzakelijk om dit te doen.”

Medio maart nam Kuipers het voorgenomen besluit de centra in Rotterdam en Groningen open te houden. De reacties van de umc’s daarop bevatten voor Kuipers geen doorslaggevende redenen om van zijn voorgenomen besluit af te wijken.

Het regelen van de concentratie van de zorg gaat naar verwachting 2,5 jaar duren.