Veel politie en beveiligers bij strafhof voor komst Zelensky

Foto: ANP

In de omgeving van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag, waar president Volodymyr Zelensky van Oekraïne donderdagochtend langsgaat, zijn veel veiligheidsmaatregelen getroffen. Zo staan in de omgeving van het ICC meerdere politieauto’s en -busjes en voor de ingang zijn meerdere beveiligers te zien. Bij het strafhof hangt de Oekraïense vlag.

Medewerkers van het strafhof moeten al buiten hun toegangsbewijs laten zien. Journalisten worden op een afstandje gehouden van de ingang en staan achter hekken.

Het ICC doet onderzoek naar misdaden die zijn gepleegd in de oorlog in Oekraïne. Nederland steunt dat onderzoek met geld maar ook met marechaussees die zoeken naar bewijzen van misdaden in Oekraïne.

Het ICC kondigde in maart aan dat er een arrestatiebevel is uitgevaardigd tegen de Russische president Vladimir Poetin. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor het onwettelijk deporteren van kinderen en het overbrengen van hen van Oekraïens grondgebied naar Rusland.

Zelensky arriveerde woensdagavond in Nederland. Hij spreekt donderdag in Den Haag ook onder anderen met premier Mark Rutte en minister Kajsa Ollongren van Defensie.Verder geeft de president een toespraak met de titel ‘Geen vrede zonder gerechtigheid voor Oekraïne”. Daarbij zal ook minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken aanwezig zijn.