Flitsbezorgers mogen in Amsterdam alleen nog op bedrijventerrein

Foto: ANP

Flitsbezorgers in Amsterdam mogen zich alleen nog vestigen op bedrijventerreinen en niet meer in woongebieden. Bij hoge uitzondering mogen er zogeheten darkstores in gemengde woon-werkgebieden. De gemeenteraad stemde woensdag in met een bestemmingsplan daarover. Door het besluit zullen circa tien vestigingen in de stad waarschijnlijk op termijn hun deuren moeten sluiten of verhuizen.

Flitsbezorgers als Getir, Flink en Gorillas bezorgen boodschappen die snel aan huis worden afgeleverd. Vorig jaar kondigde de gemeente al aan de zogeheten darkstores van de bedrijven uit woongebieden te willen weren en voorlopig geen nieuwe vestigingen meer toe te staan. Het bevoorraden en het ophalen van boodschappen door koeriers zou voor te veel overlast zorgen bij omwonenden.

Meerdere darkstores moesten daardoor al eerder sluiten of verhuizen. De flitsbezorgers waren het daar niet mee eens en het beleid leidde tot verschillende rechtszaken over bestaande vestigingen. Vooralsnog won de gemeente alle rechtszaken. “Na meerdere rechtszaken en dwangsommen is inmiddels voor alle betrokken partijen duidelijk dat flitsbezorging in Amsterdam alleen toekomst heeft wanneer dit vanaf bedrijventerreinen plaats vindt”, zo zei de gemeente daar eerder over.

Volgens wethouder Reinier van Dantzig (Ruimtelijke Ordening) zorgt het nieuwe beleid ervoor dat er geen overlast meer is van flitsbezorgers in woonwijken. “Amsterdammers krijgen op deze manier een fijnere woonomgeving.”

Eerder op woensdag kondigden Getir en Flink samen een aangescherpte gedragscode aan, “om goed om te kunnen gaan met wensen van buurtbewoners en gemeenten zoals een aanspreekpunt per store, meer aandacht voor de openbare ruimte en verdere gedragsregels voor personeel”. Ook moeten alle bezorgers 18 jaar of ouder zijn. Een woordvoerder laat weten dat de flitsbezorgers op een later moment met een reactie komen.