Nominaties Zilveren Nipkowschijf bekend, ereprijs Even tot hier

Foto: ANP

De documentaire De jurk en het scheepswrak (NTR), de VPRO-serie Onze man bij de Taliban en de dramaserie Rampvlucht (KRO-NCRV) zijn dit jaar genomineerd voor de Zilveren Nipkowschijf. De nominaties voor de prestigieuze televisieprijs werden woensdagavond bekendgemaakt door de jury in de talkshow Jinek. De Ere Zilveren Nipkowschijf gaat dit jaar naar het satirische programma Even tot hier van Niels van der Laan en Jeroen Woe.

Volgens de jury maken Van der Laan en Woe “lastige onderwerpen toegankelijk voor een breed publiek en mixen zij die vervolgens handig met andere grappen over alles en iedereen”. De twee komieken zijn “in hun negende seizoen in hun beste vorm tot nu toe”. Vorig jaar won Even tot hier de Gouden Televizier-Ring.

Dit jaar is de speciale vermelding voor Raven van Dorst, die volgens de jury als “ontwapenende, overrompelende televisiepersoonlijkheid” bij gasten op de boerderij onthullingen “briljant” loskrijgt. Ook is Van Dorst in de spelshow Wie van de Drie? van SBS6 “een welkom panellid met prikkelende opmerkingen”.

De Zilveren Nipkowschijf is bestemd voor het beste tv-programma of de beste tv-maker. De uitreiking ervan vindt plaats op 15 juni, wanneer ook de Zilveren Reissmicrofoon voor het beste radioprogramma of de beste radiomaker wordt uitgereikt.

Vorig jaar won het onlineprogramma BOOS van Tim Hofman de prijs met de uitzending over de misstanden achter de schermen van The Voice of Holland. Paul Witteman won de Ere Zilveren Nipkowschijf en een speciale vermelding was er voor de makers van het Eurovisie Songfestival 2021.