Pand Eindhoven brandt uit, onduidelijk of er mensen binnen zijn

Foto: ANP

De brandweer is een leegstaand pand aan de Lichtstraat in het centrum van Eindhoven, waar zaterdagavond een grote brand uitbrak, aan het slopen. Zo proberen de brandweermensen beter bij de vuurhaard te komen. Volgens een woordvoerder lijkt de brand onder controle, “maar we zijn er beducht op dat het vuur tijdens de sloopwerkzaamheden weer oplaait.” De brandweer verwacht nog tot zondagmorgen bezig te zijn met nablussen.

Het vuur woedt in een pand dat volgens de brandweer vaak gebruikt wordt door dakloze mensen. Of er nog mensen binnen waren weet de brandweer niet zeker, maar als dat zo is, “dan is hun overlevingskans klein tot nihil”, aldus een woordvoerder eerder.

Een deel van het dak van het gebouw is al ingestort en de brandweer verwacht dat het pand “geheel verloren gaat”. Het was even mogelijk voor brandweerlieden om naar binnen te gaan, toen zijn geen mensen gezien. Maar al snel werd het te gevaarlijk binnen en moest het vuur vanaf buiten bestreden worden.

Het pand staat in een druk stuk van de stad, met veel woningen in de directe omgeving, zo legt de woordvoerder uit. Bij de brand komt veel rook vrij. Er is een NL-Alert verzonden. Wie last heeft van de rook moet naar binnen gaan of het gebied verlaten, aldus de brandweer verder nog. Rond 23.30 uur is de rookontwikkeling volgens de brandweer al flink afgenomen.

Omroep Brabant meldt dat terrassen bij horecagelegenheden in de buurt zijn ontruimd. Nieuwsgierigen worden door politie en handhavers weggestuurd en de brandweer roept mensen op niet naar de brand te komen. Er zijn ruim honderd brandweerlieden ingezet.