Geen aanhoudingen om bestorming hoofdtribune door AZ-supporters

Foto: ANP

Er zijn vooralsnog geen aanhoudingen verricht voor de rellen die donderdagavond uitbraken in het AFAS Stadion in Alkmaar. Dat laat een politiewoordvoerder vrijdag desgevraagd weten.

Na afloop van de met 1-0 verloren halve finale tegen West Ham United in de Conference League brak een groep AZ-fans door een hek. Daarna zochten ze op de hoofdtribune de confrontatie met voor West Ham juichende mensen. Op die tribune zaten ook familieleden, partners en vrienden van spelers en leden van de technische staf van West Ham.

De politiewoordvoerder zegt vrijdagochtend dat de politie niet in het stadion aanwezig was, en dat de beveiligingsorganisatie van AZ als eerste aan zet was. Na een oproep waren agenten volgens de zegsvrouw echter snel ter plaatse. “Onze inzet was vooral gericht op het herstellen van de openbare orde en veiligheid in het stadion.”

De politie gaat beelden bekijken om te zien of er strafbare feiten hebben plaatsgevonden. Als dat zo is, wordt gekeken of er personen kunnen worden geïdentificeerd en als dat allemaal blijkt, zou de politie kunnen overgaan tot aanhouding, zegt ze.

Ook buiten het stadion waren er incidenten, waaronder rond het station, geeft de woordvoerder verder aan. Ook daar was de politie-inzet volgens haar vooral gericht op het herstellen van de openbare orde. De groep waar het om draaide, ging uiteen en vertrok, vertelt ze verder. Ook in dit geval worden beelden bekeken om te zien of er strafbare feiten hebben plaatsgevonden en zo ja, of er verdachten kunnen worden geïdentificeerd en vervolgens mogelijk kunnen worden aangehouden. “Maar dat is nu nog niet aan de orde”, zegt ze.

“We betreuren wat er is gebeurd”, zegt de woordvoerder. “Dit hoort niet thuis in het voetbal.” Samen met de gemeente, het Openbaar Ministerie en AZ gaat volgens haar een evaluatie plaatsvinden.