Serie over Nederlander die 39 jaar in VS vastzit mag uitgezonden

Foto: ANP

De BNNVARA-docuserie over Jaitsen Singh, de langst vastzittende Nederlander in het buitenland, mag worden uitgezonden. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald nadat Singh een kort geding had aangespannen om de uitzending en verspreiding tegen te gaan.

Singh werd in 1986 in de Verenigde Staten veroordeeld voor het laten vermoorden van zijn vrouw en stiefdochter. Hij kreeg in totaal 56 jaar gevangenisstraf en zit inmiddels 39 jaar vast in een Amerikaanse cel. Betrokkenheid bij de moorden heeft hij altijd ontkend.

In de documentairereeks, Een Amerikaanse Nachtmerrie, die onder meer gaat over de mogelijke gerechtelijke dwaling bij de zaak van Singh, komen ook vermeend seksueel misbruik door Singh en mogelijke connecties met de drugswereld aan bod. Singh is bang dat hij hierdoor in problemen komt bij medegedetineerden.

Dit is volgens de rechter “geen grond” om de vorderingen toe te wijzen. Op het moment dat partijen met elkaar gingen samenwerken wist Singh dat hij beschuldigd was van seksueel misbruik en had hij kunnen voorzien dat het genoemd zou worden in de documentaire, concludeerde de rechter.

De zus van Singh heeft aan NRC laten weten de uitspraak aan te vechten.