OM eist 13 jaar cel tegen ‘prins’ Harry voor leiden drugsbende

Foto: ANP

Het Openbaar Ministerie heeft woensdag dertien jaar cel geëist tegen Harry P. uit Bergeijk. P. noemde zichzelf in versleutelde communicatie “de prins van de Eindhovense onderwereld met synthetische drugs”. Justitie noemt hem “beroepscrimineel pur sang”.

Tegen dertien medeverdachten klonken na een urenlang betoog in de rechtbank in Den Bosch strafeisen tot elf jaar. In totaal werd tegen veertien mannen 99,5 jaar cel geëist.

De officieren van justitie zien Harry P. als de grote baas van de criminele organisatie, die in november 2021 werd opgepakt tijdens een grote politieactie op zijn woonwagenkamp in Bergeijk: “Harry P. legde aan niemand verantwoording af, anderen legden aan hem verantwoording af”.

De officieren deden een organisatie uit de doeken die verschillende drugslabs bestierde in Tegelen, Eygelshoven, het Belgische Lanaken en de Duitse plaatsen Ruppach-Goldhausen en Kassel. Ze spraken van een “geoliede machine die enkel het doel had geld binnen te harken.”

Binnen de organisatie was de professionaliteit onder meer te zien aan de promotie die verdachte Kevin K. zou hebben gemaakt. Van leerling werd hij na vijf productieronden de baas van het speedlab in Lanaken, stelden de aanklagers. Daarnaast speelde het delen van kennis over het productieproces een grote rol. “Zo konden ze nog meer drugslabs tegelijk draaien”, aldus de officier. De hoogste strafeisen klonken behalve tegen P. tegen zijn secondanten Almir O. en Conner S. Tegen hen klonken eisen van 11 en 10 jaar cel.

Veel van het bewijs in de zaak komt uit versleutelde telefoonberichten, die door de politie werden gekraakt. Ook een informant tipte de recherche dat Harry P. in de productie en handel van synthetische drugs zat.

Mogelijk noemt P. zich prins, omdat zijn schoonvader een nog grotere naam is in de Eindhovense onderwereld. Deze Peter ‘Peerke’ S. kreeg vorige week na een eis van vijftien jaar nog tien jaar cel. P. vroeg zijn vriendin vorige week aan het einde van de eerste procesdag ten huwelijk.