Van der Burg laaiend op misdragingen asielzoekers: ‘Dat is tuig’

Foto: ANP

Asielstaatssecretaris Eric van der Burg is laaiend op de groep asielzoekers die zich donderdagavond misdragen heeft toen zij per bus werden overgebracht van het aanmeldcentrum in Ter Apel naar een noodopvang in Den Haag. “Dat is tuig. Het is echt schandalig. Voor mijn part waren ze langs de snelweg uit de bus geschopt.” Hij vindt het onbegrijpelijk dat mensen die asiel in Nederland vragen zich zo misdragen. Ook premier Mark Rutte reageert onthutst.

De chauffeur reed vanwege de vernielingen terug naar Ter Apel, waar dertig agenten hebben geholpen om de asielzoekers uit de bus te zetten. Volgens de politie is niemand opgepakt en is de ontruiming rustig verlopen.

Busmaatschappij Holiday-Travel uit Assen meldt op Facebook dat kastjes aan boord onderweg waren opengebroken. Na overleg met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) besloot de chauffeur terug te keren naar Ter Apel. Tijdens die terugrit zouden de passagiers meer vernielingen hebben aangericht en de chauffeur hebben bedreigd.

Van der Burg snapt “helemaal” dat de buschauffeur rechtsomkeert maakte. “Ik snap er werkelijk helemaal niets van dat je je zo misdraagt, en ook nog eens tegen een buschauffeur die jou aan het helpen is om ervoor te zorgen dat je vannacht ergens binnen kunt slapen. Je bent gewoon volstrekt gestoord.”

De staatssecretaris zou asielzoekers die zich op een dergelijke manier misdragen graag keihard aanpakken door ze bijvoorbeeld het recht op het aanvragen van asiel te ontzeggen. Internationale regelgeving laat dit “helaas” niet toe.

Tot zulke uitspraken laat Rutte zich niet verleiden op zijn wekelijkse persconferentie. “Dan kookt je bloed”, zegt hij wel. “Als je probeert hier in het land fatsoenlijke opvang te bieden voor mensen die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld en mensen dan in ruil daarvoor dit doen.”

In de bus zaten 41 passagiers. Het COA bevestigt dat asielzoekers uit Noord-Afrika “zich vreselijk hebben misdragen. In overleg met ons is de chauffeur teruggekeerd naar Ter Apel. De tien grootste raddraaiers hebben we naar verschillende opvanglocaties gebracht om de groep uit elkaar te halen”. Een van hen ging naar de zogeheten handhaving- en toezichtlocatie in de voormalige gevangenis van Hoogeveen. Daar zitten asielzoekers die veel overlast veroorzaken. Deze persoon mag voorlopig niet in een asielzoekerscentrum komen. Het COA kijkt met het busbedrijf hoe groot de schade is en hoe die moet worden afgehandeld.