Eis van 16 jaar cel tegen Piet S. voor drugshandel en witwassen

Foto: ANP

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag in de rechtbank van Den Haag zestien jaar cel geëist tegen Piet S. voor onder meer drugshandel en het witwassen van het geld dat hij daarmee verdiende. S. (67) stond volgens het OM aan het hoofd van een criminele organisatie. Hij zou hebben opgetreden als “een internationale criminele drugsmakelaar”. Een godfather wil justitie hem niet noemen, maar een “eindbaas” zou hij wel zijn.

Justitie denkt dat de man, die een decennialange reputatie heeft in de onderwereld, een vinger in de pap had aan zowel de ontvangst- als de verstuurkant in de drugshandel. Hij zou “bepalend” zijn geweest bij de opzet van transportlijnen voor drugs. Het OM benoemt dat “alle soorten drugs” voorbijkomen in het dossier, zowel cocaïne en heroïne als synthetische drugs en grondstoffen daarvoor.

Naast de drugsgerelateerde verdenkingen, was Piet S. volgens het OM samen met zijn zoon Freddy S. betrokken bij de illegale goksite Edobet. Het tweetal zou zich hebben ingekocht. Eerder werd al bekend dat oud-profvoetballers Wesley Sneijder en Dirk Kuijt als getuigen waren gehoord, omdat hun namen opdoken in het onderzoek naar Edobet.

In de omvangrijke zaak-Taxus wordt Piet S. ook verdacht van één geweldsincident, namelijk mishandeling en vrijheidsberoving van twee mannen in de zomer van 2019.

Meer dan twintig verdachten die in meer of mindere mate deel zouden hebben uitgemaakt van de criminele organisatie staan terecht. Het merendeel hoorde vrijdag hun strafeisen, die varieerden van 8 maanden tot 11 jaar cel. Freddy S. hoorde 6 jaar tegen zich eisen. De man die een coördinerende rol zou hebben wat betreft de drugstransporten, Gijsbert van T., hoorde een eis van 10 jaar.

Het bewijs dat justitie in handen denkt te hebben, bestaat onder meer uit ontsleutelde berichten en afgeluisterde gesprekken. Zo werd in onderschepte communicatie gesproken over het ‘zwanger maken’ van containers, wat zou betekenen dat pakketten drugs in zeecontainers worden gestopt.

S. zei tijdens eerdere zittingen dat hij zelf niet bezig was met drugshandel, maar dat hij een soort scheidsrechter was voor criminele groepen en ook advies gaf. Deze verklaring schuift het OM terzijde. Uit de berichten zou volgens justitie blijken dat hij zich “allesbehalve passief opstelt”.

De megazaak loopt al sinds december 2020, toen was een eerste niet-inhoudelijke zitting bij de rechtbank. Vanaf 5 juni wordt de zaak weer hervat met de pleidooien.