Rellende AZ-aanhangers krijgen korte celstraffen en taakstraffen

Foto: ANP

Zeven AZ-aanhangers die vastzaten voor hun rol bij de stadionrellen vorige maand na het verloren duel met het Engelse West Ham United, komen op vrije voeten. De politierechter in Alkmaar veroordeelde ze dinsdag tot onvoorwaardelijke celstraffen gelijk aan de duur van hun voorarrest.

De straffen worden deels gekoppeld aan een voorwaardelijk deel en aan taakstraffen oplopend tot 150 uur. Zes van de zeven verdachten kregen daarnaast een stadionverbod van een jaar. Twee verdachten moeten vanwege het gepleegde geweld 250 euro schadevergoeding betalen aan twee leden van de ME.

Bij de ongeregeldheden op 18 mei trokken AZ-aanhangers in het stadion kort na de met 0-1 verloren wedstrijd een hek neer, waarna ze de tribune bestormden waar onder anderen genodigden van West Ham United en familieleden van spelers van de Engelse club zaten. Toen beveiligers, stewards en de ME ingrepen, keerde de groep zich ook tegen hen.

Beelden van het groepsgeweld – volgens het OM waren zo’n 200 AZ-fans bij de rellen betrokken – gingen de wereld over. “Een dergelijke explosie van geweld hebben we lange tijd niet gezien in Nederlandse stadions”, zei de officier van justitie. Hij verweet de harde kern van de AZ-aanhang bewust de confrontatie te hebben gezocht. “Niet met de hooligans van West Ham, maar met mensen die op uitnodiging bij de wedstrijd aanwezig waren.”

Volgens de aanklager heeft het geweld van de AZ-aanhangers zowel nationaal als internationaal tot diepe verontwaardiging geleid. “De verdachten hebben zichzelf en hun club voor schut gezet.”

Hij eiste vanwege de heftigheid van het geweld celstraffen tot negen weken, gecombineerd met een stadionverbod van drie jaar. De politierechter strafte in zes van de zeven gevallen lichter. In een geval was de straf vrijwel conform de eis.

De zeven mannen in de leeftijd van 29 tot 45 jaar – allemaal afkomstig uit Alkmaar en omgeving – betuigden unaniem spijt. Ook zeiden ze vrijwel allemaal zich te schamen. “We hadden verloren, waren boos en gefrustreerd”, zei een van hen. “En die Engelsen waren ons aan het provoceren. Maar dit had nooit mogen gebeuren.”

Woensdag komen opnieuw zeven AZ-aanhangers voor de rechter. Dinsdag bleek dat de zaak tegen een vijftiende verdachte is verwezen naar de meervoudige strafkamer. Van hem zijn beelden opgedoken, waarop hij met kracht tegen het hoofd van een Engelse supporter zou schoppen. De voorlopige verdenking in die zaak is poging tot doodslag.