ANWB krijgt meer pechmeldingen door warm weer

Foto: ANP

Meer mensen kwamen vrijdag door het zomerse weer met pech stil te staan langs de weg. De ANWB kreeg 11 procent meer meldingen binnen, zegt een woordvoerster van de ANWB. De stijging werd vanwege het warme weer verwacht.

De ANWB kreeg afgelopen vrijdag zo’n 4300 pechmeldingen binnen. Doorgaans gaat het op een vrijdag om ongeveer 3700 meldingen. Eerder had de ANWB al gezegd dat vooral accu’s niet zullen werken. Die kunnen uitvallen doordat ze tijdens warme dagen harder moeten werken om de motor te koelen. Bij eerdere hittegolven in het land waren er ook veel autoproblemen.

Ook zaterdag en zondag verwacht de ANWB wegens de hitte meer pechmeldingen. Het wordt zaterdag nog warmer dan vrijdag. Hierom staan extra wegenwachten paraat. “Wegenwachten op motoren en fietsen worden zo veel mogelijk ingezet in de drukke (strand) gebieden”, aldus de ANWB eerder.

Mensen die zaterdag langs de weg stil komen te staan hoeven niet lang in de brandende zon te wachten. Rijkswaterstaat heeft voor zaterdag een hitteprotocol ingesteld van 10.00 tot 22.00 uur. Weggebruikers met pech worden vanwege het protocol direct geholpen. Ze worden zo snel mogelijk naar een plek met voorzieningen gebracht, zoals een tankstation.