Supermarkten snappen reden opstappen LTO uit landbouwoverleg niet

Foto: ANP

De supermarktbranche snapt weinig van de redenering van boerenorganisatie LTO om uit het landbouwoverleg te stappen. LTO-voorzitter Sjaak van der Tak noemde als pijnpunt onder meer de oneerlijke concurrentie van goedkopere buitenlandse producten in winkels, maar volgens de supermarkten was er op dat punt juist al goede overeenstemming.

“Wij hebben juist het tegendeel voor ogen; dat er minder wordt geïmporteerd”, zegt directeur Marc Jansen van supermarktkoepel CBL. “Ik vind dat argument niet zo chique. Wij willen meer met Nederlandse boeren en tuinders werken dan we nu doen. Ik kan dit dus ook niet plaatsen. Dit is nooit besproken op deze manier.”

Het overleg over een landbouwakkoord is woensdag definitief gestopt. CBL zegt het plan om meer in te zetten op duurzaamheid en een beter verdienmodel voor boeren hoe dan ook te willen uitvoeren. “Dat proces gaat door, met gesprekken met boeren en ngo’s zoals de Dierenbescherming.”

Het gaat daarbij onder andere om hogere vergoedingen voor boeren, zei Jansen na afloop van de laatste bijeenkomst van het geklapte landbouwoverleg. Ook werkt CBL toe naar een “topkeurmerk” voor huismerk- en versproducten in supermarkten die zouden laten zien dat ze volgens hoge duurzaamheidseisen zijn gemaakt.