Koningspaar sluit laatste dag staatsbezoek België af op fregat

Foto: ANP

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima beginnen donderdag aan de laatste dag van hun driedaagse staatsbezoek aan buurland België. Het Nederlandse en het Belgische koningspaar ronden de dag af met een bezoek aan een Nederlands en een Belgisch fregat in Antwerpen. Dit markeert de samenwerking tussen de Belgische en de Nederlandse marine.

Zo gebruiken beide marines dezelfde typen schepen en bieden ze gezamenlijke opleidingen aan. Na het bezoeken van de fregatten volgt en afscheidsceremonie. Voorafgaand aan het bezoek aan de fregatten bezoekt het koninklijk gezelschap het Havenhuis.

Verder bezoeken koning Willem-Alexander, koningin Máxima, koning Filip en koningin Mathilde het onderzoekscentrum Imec, dat bedrijven en overheden helpt bij duurzame innovatie, vindt een wandeling plaats op de Grote Markt in Antwerpen en wordt het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen bezocht. Na de afscheidsceremonie vindt nog een ontmoeting met de Nederlandse gemeenschap plaats, waarna het Nederlandse koningspaar terugreist naar Nederland. Dat wordt tevens het allerlaatste ritje van het koningspaar met de koninklijke trein. Na het staatsbezoek aan België gaat het koninklijke rijtuig naar het Spoorwegmuseum in Utrecht.

Op de eerste dag van het staatsbezoek werden koning Willem-Alexander en koningin Máxima officieel welkom geheten en ontmoetten zij onder anderen premier Alexander De Croo. Op de tweede dag werd gesproken over onder meer de aanpak van droogte- en overstromingsrisico’s en bezochten de koningsparen onder meer het Climate Tech Forum, waar deelnemers kennis uitwisselden op het gebied van bijvoorbeeld groene waterstof en klimaatneutraal bouwen.