Geen aanhoudingen voor bekladding bij slavernijmonument Vlissingen

Foto: ANP

Er is nog niemand aangehouden voor de bekladdingen op de muur achter het slavernijmonument dat inwoners van Vlissingen in de nacht van donderdag op vrijdag plaatsten, laat een politiewoordvoerster weten. De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de racistische leuzen die een dag na plaatsing op de muur en de stoep werden gekalkt.

Voorzitter Angélique Duijndam van Keti Koti Zeeland en kunstenaar Zeus Hoenderop zijn de initiatiefnemers van het monument en hebben het zonder vergunning neergezet. Ze deden dat nadat de gemeenteraad van de Zeeuwse stad eerder tegen de komst van het gedenkteken stemde. Op het monument zelf werden stickers geplakt, Nederlandse vlaggen met de tekst: Nee tegen omvolking.

De initiatiefnemers hebben eerder aangekondigd aangifte te doen, volgens de politiewoordvoerster is de gemeente dat ook van plan voor de bekladdingen van de muur en de stoep. “Dat zal hoogstwaarschijnlijk maandag gebeuren.” Een gemeentewoordvoerster bevestigt dat desgevraagd en zegt dat de bekladdingen zaterdag meteen zijn aangepakt door een schoonmaakteam.

Vlissingen heeft maandag of dinsdag een gesprek met de initiatiefnemers over het illegaal plaatsen van het slavernijmonument, aldus de gemeente. Daarna wordt besloten wat ermee gebeurt.