AVROTROS erkent fouten na mislukte songfestivaldeelname

Foto: ANP

AVROTROS erkent dat de omroep tekort is geschoten rond de Nederlandse deelname aan het Eurovisie Songfestival in Liverpool. Met de kennis van nu had omroepdirecteur Eric van Stade het anders aangepakt in onder meer de voorbereiding en begeleiding van de Nederlandse inzending Mia Nicolai en Dion Cooper.

“Er had meer regie moeten zijn op het gehele proces”, stelt hij na een uitgebreide evaluatie binnen AVROTROS aan het ANP. “De voornaamste les is dat de afstand kleiner moet zijn tussen de selectiecommissie en de uiteindelijke act”, vindt Van Stade.

De Nederlandse deelname aan het songfestival liep dit jaar uit op een mislukking toen Nicolai en Cooper zich niet wisten te kwalificeren voor de finale. De aanloop naar Liverpool was bovendien turbulent toen het duo vals zong tijdens twee voorbereidende optredens in Madrid en Amsterdam.

Nicolai en Cooper bleken nog maar weinig ervaring te hebben met grote live-optredens en het bewuste nummer Burning Daylight was eigenlijk te moeilijk. Vlak voor het songfestival begon, besloot het duo daarom de toonhoogte van het lied te veranderen. Ook klonk kritiek op de manier waarop AVROTROS intern de Nederlandse inzending kiest door middel van een selectiecommissie. Sommigen pleitten voor een terugkeer van het Nationaal Songfestival.

Om herhaling van dit jaar te voorkomen heeft AVROTROS een nieuwe Head of Delegation aangetrokken. Twan van de Nieuwenhuijzen, die de afgelopen drie jaar actief was als Head of Contest, wordt eindverantwoordelijk voor de totstandkoming van de act. “Met de aanstelling van Twan wordt het proces voor de Nederlandse inzending van begin tot eind bewaakt en begeleid”, zegt Van Stade. “We zien het songfestival vanaf dit jaar als één project. Vanaf de opening van de inschrijving tot de landing op Schiphol, met een duidelijke visie en één projectleider.”

Naast de aanstelling van Van de Nieuwenhuijzen gaat ook de selectiecommissie op de schop. Van Stade maakt plaats voor Van de Nieuwenhuijzen en eerder werd al bekend dat ook zanger en commentator Jan Smit vertrekt. “De commissie wordt verder uitgebreid met nieuwe vertegenwoordigers, buiten AVROTROS, maar binnen de muziekindustrie.”

Eerder woensdag werd bekend dat de inschrijving voor het komende songfestival, dat volgend jaar in Malmö wordt gehouden, is geopend.