Staatsbosbeheer start nu ook inzameling wegens stormschade

Foto: ANP

Staatsbosbeheer is een inzamelingsactie gestart om de stormschade op Buitenplaats Elswout bij Overveen te kunnen herstellen. De natuurbeheerder heeft 25.000 euro nodig om het eeuwenoude rijksmonument zo snel mogelijk te kunnen heropenen voor publiek, zegt boswachter Rien de Vries. Natuurmonumenten startte vorige week al een inzameling voor het herstel van de schade die Buitenplaats Beeckestijn in Velsen en Nationaal Park Zuid-Kennemerland hebben opgelopen.

Door zomerstorm Poly zijn meer dan honderd grote bomen op Elswout tegen de vlakte gegaan. Sommige bomen waren al meer dan 150 jaar oud. In hun val hebben de bomen lanen, hekwerken en paden beschadigd. Er zijn gespecialiseerde aannemers en hoogwerkers nodig om de grootste schade te kunnen herstellen. Pas daarna kan de buitenplaats weer open, zegt Staatsbosbeheer. Herplant van bomen en herstel van lanenstructuren wordt pas later aangepakt.

Elswout staat bekend als de mooiste en best bewaarde buitenplaats van Nederland. In de tuinen zijn landschapsstijlen uit de 17e, 18e en 19e eeuw te zien. Alle gebouwen en de buitenplaats zelf zijn monumenten.