Groot vrachtschip boven Ameland in brand, bemanning gered

Foto: ANP

Op een vrachtschip boven Ameland is dinsdagavond even voor middernacht brand uitgebroken. Alle 23 bemanningsleden hebben het schip Fremantle Highway inmiddels verlaten, meldt een woordvoerster van de Kustwacht rond 03.30 uur in de nacht van dinsdag op woensdag. Hoe ze eraan toe zijn, is nog onbekend. Een deel van hen is overboord gesprongen en opgepikt door schepen die te hulp schoten, de rest is met helikopters van de Kustwacht van boord gehaald.

Het Panamese schip, dat op ruim dertig kilometer boven de kust van het Waddeneiland ligt, was op weg vanuit het Duitse Bremerhaven naar Port Said in Egypte. Het vervoert een kleine 3000 auto’s, waaronder een aantal elektrische wagens. “Het vermoeden is dat de brand is uitgebroken in een elektrische auto”, aldus de Kustwacht.

Wegens de omvang van de brand is besloten geen brandweermensen aan boord te zetten. Geprobeerd wordt het vuur vanaf zee met blusboten te bestrijden en het schip te koelen. “We proberen ook te voorkomen dat het schip zinkt, maar het maakt nu al flinks slagzij”, zegt de woordvoerster. Er is medische hulp ingeschakeld.

Bij de reddingsoperatie zijn ook reddingsboten van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) uit Ameland en Schiermonnikoog ingezet. Ook andere schepen die in buurt waren hebben hulp verleend en hebben mensen opgepikt die van boord zijn gesprongen.