Ook Pechtold kritisch over Omtzigt: hij lost problemen niet op

Foto: ANP

Ook oud-partijleider van D66 Alexander Pechtold laat zich kritisch uit over het Kamerlid Pieter Omtzigt. “Politiek is niet alleen vertellen waar de problemen zitten en de schuldigen zoeken uit het verleden, het is ook verantwoordelijkheid nemen”, zegt hij in het radioprogramma Sven op 1. Vorige week kreeg de VVD-prominent Henk Kamp nog een standje van Dilan Yeşilgöz – inmiddels officieel lijsttrekker voor de partij – nadat hij zich kritisch had uitgelaten over Omtzigt.

“Pieter Omtzigt is uitstekend in het aanwijzen waar problemen zitten, maar hij lost ze zelf niet op”, vat Pechtold de woorden van Kamp samen. “Misschien dat Kamp dat wat ongelukkig formuleerde, maar ik ben het voor een groot deel wel met hem eens.”

De D66’er verwijst naar de regeringsdeelname van het CDA in de tijd dat de toeslagenaffaire ontstond. Hij benoemt dat Omtzigt toen Kamerlid was namens die partij. Later heeft hij in die functie een belangrijke rol gespeeld bij het aan het licht brengen van de toeslagenaffaire.

Kamp zei vorige week in het radioprogramma WNL Haagse Lobby dat Omtzigt “al in een burn-out raakte door fractiewerk” en nooit regeringsverantwoordelijkheid heeft genomen. “Deze woorden hadden wat mij betreft niet gehoeven”, zei Yeşilgöz over het interview op X, voorheen bekend als Twitter.

Politiek Den Haag wacht met spanning op het besluit van Omtzigt over zijn politieke toekomst. Het Kamerlid wist de vorige Kamerverkiezingen veel voorkeursstemmen te behalen en ligt volgens meerdere peilingen nog steeds goed bij kiezers. Begin deze maand liet hij weten nog meer tijd nodig te hebben om een knoop door te hakken.