Amsterdam Centraal uren deels ontruimd om verdacht voorwerp

Foto: ANP

Een deel van Amsterdam Centraal is in de nacht van dinsdag op woensdag enige uren ontruimd geweest, na de aanhouding van een 32-jarige man die een vuurwapen en een mes bij zich had. Omdat in de tas van de man ook een voorwerp zat dat op een explosief leek, zijn de spullen van de verdachte onderzocht door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie. Uiteindelijk bleek er geen sprake te zijn van een explosief en kon het station rond 04.20 uur weer worden vrijgegeven.

De politie zegt dat de man rond 00.40 uur op het Stationsplein in Amsterdam aan medewerkers van NS vertelde dat hij een vuurwapen en een mes bij zich had. Zij waarschuwden de politie, die eenmaal ter plaatse een machete uit de tas van de man zag steken en hem direct arresteerde. Eerder op woensdag liet een woordvoerder van de politie weten dat de man “onbegrepen gedrag” vertoonde.

De man is aangehouden voor overtreding van de Wet wapens en munitie. De Forensische Opsporing en de recherche onderzoeken de zaak.

De NS laat weten dat de treinen tijdens het onderzoek gewoon konden rijden en dat de ontruiming dus geen invloed heeft gehad op het nachtnet. Volgens een woordvoerster gold de ontruiming voor een deel van het station, aan de centrumzijde. Reizigers konden via de IJ-zijde het station nog wel in en uit.