Kamerleden Pouw-Verweij, Eppink en Helder per direct naar BBB

Foto: ANP

Kamerleden Lilian Helder (PVV), Nicki Pouw-Verweij (JA21) en Derk Jan Eppink (JA21) stappen per direct over naar de BBB van Caroline van der Plas. Dat is vrijdagmiddag bekendgemaakt op een partijbijeenkomst, waar Mona Keijzer (tot voor kort CDA) als nummer 2 en premierskandidaat is gepresenteerd. Met de overstap van de drie Kamerleden heeft de BBB nu vier zetels in de Tweede Kamer, tot en met de aankomende Kamerverkiezingen in november.

De overstappende Kamerleden hadden eerder al aangegeven niet verder te willen voor hun partijen na de verkiezingen. Helder stelde zich om “persoonlijke en inhoudelijke redenen” niet opnieuw beschikbaar voor de PVV, en Pouw-Verweij en Eppink waren het niet eens met de koers van hun partij. Het rommelt al langer binnen JA21. Partijprominenten zijn ontevreden over het gebrek aan partijdemocratie en de grote invloed van Annabel Nanninga. Zij is al raadslid in Amsterdam en senator, maar wil ook Kamerlid worden. Dit stapelen van functies viel slecht binnen de partij. Pouw-Verweij en Eppink splitsten zich eerder af van Forum voor Democratie.

Helder komt op een hoge vijfde plaats, Pouw-Verweij op nummer 9. Het is nog zeer onzeker of Eppink namens de BBB weer in de Kamer komt na de verkiezingen: hij staat op de 19e plaats.

Voor JA21 blijft nu alleen partijleider Joost Eerdmans over met een Kamerzetel. Hij laat in een reactie weten dat het afgelopen week is besproken met Pouw-Verweij en Eppink. Hij wenst hen beiden veel succes, en spreekt van een “zoektocht” die de oud-JA21’ers bij de BBB bracht. Al eerder vertrokken andere prominente JA21-leden. De partij komt zaterdag bijeen en zal daar ongetwijfeld de leegloop bespreken.

Pouw-Verweij zegt dat Eerdmans telkens “netjes op de hoogte” is gebleven. Ze heeft overwogen haar zetel terug te geven aan de partij, maar omdat het om een kortere periode gaat en ze ruim 16.000 voorkeurstemmen heeft gekregen wil zij haar zetel houden. “Dat zijn mensen die erop vertrouwen dat ik me voor hen inzet.” Eppink wijst erop dat de Kamer effectief nog maar een maand zit, tot aan het verkiezingsreces in oktober. Hij zegt dat Eerdmans begrip had voor de keuze.

Helder wil “niks ten nadele” zeggen van de PVV, maar is wel blij naar een partij te gaan die optimistischer klinkt in toon dan haar vorige partij. Ook is ze lid geworden van de BBB, iets wat bij de PVV niet kon. Daar is Wilders het enige lid.

PVV-leider Geert Wilders was niet bereikbaar voor commentaar.