Volt wil het systeem ‘radicaal’ veranderen

Foto: ANP

Het systeem moet radicaal op de schop om de huidige crises op te lossen, vindt politieke partij Volt. Het klimaatbeleid, het sociaal-economisch systeem en de democratie moeten ingrijpend veranderen. Dat alles moet gebeuren onder een Europese paraplu, staat in het dinsdag gepresenteerde conceptverkiezingsprogramma.

Dat is nodig omdat keuzes te lang vooruitgeschoven zijn, aldus de partij. “Het is tijd voor grote systeemveranderingen die de crises oplossen en een radicaal positief toekomstbeeld schetsen waarvan mensen zeggen: ik kan niet wachten tot het 2050 is”, zegt partijleider Laurens Dassen. “Keuzes durven maken, daar gaat het om.”

Om Europa in 2040 klimaatneutraal te krijgen zullen “excessen” zoals privéjets verboden moeten worden. Vervuilende fabrieken gaan dicht tot ze duurzaam zijn en worden zwaarder belast. Verder wordt het verboden om ongebruikte goederen te vernietigen. De partij neemt “afscheid van de oude wereld”.

Volt kiest ook voor een “radicaal ander mensbeeld” waar vertrouwen en de menselijke maat de standaard is. De bijstand en het minimumloon moeten omhoog. Voor de bestaanszekerheid wil Volt een basisinkomen zodat onder meer toeslagen kunnen verdwijnen. Ook moet er een nationaal schuldenpardon komen voor “mensen die leven in armoede én mensen met problematische schulden”.

De democratie is toe aan een opwaardering. Die heeft “een upgrade naar de 21e eeuw” nodig, verklaarde Dassen. Burgers moeten meer invloed krijgen via een permanent burgerberaad. Ook moet de stem van jongeren beter worden gehoord; zij moeten op hun 16e stemrecht krijgen.

Dit moet allemaal gebeuren in een federaal en democratisch Europa met een strijdmacht. Een sterk Europa is met grootmachten China en Verenigde Staten volgens de partijleider “de enige manier om onze veiligheid, bestaanszekerheid en groene toekomst te bereiken”.

Volt zit sinds 2021 in de Tweede Kamer. De partij haalde bij de verkiezingen in dat jaar drie zetels. Zoals veel jonge partijen verliep het allemaal niet zonder interne problemen. Vorig jaar scheidde Nilüfer Gündoğan zich af van de fractie. Bij de verkiezingen voor de Eerste Kamer haalde Volt dit jaar twee zetels binnen.