Vijf partijen Flevoland boycotten presentatie ‘klimaatontkenner’

Foto: ANP

De Statenleden van vijf partijen in Flevoland zijn weggelopen bij een presentatie in een commissievergadering van voormalig hoogleraar en voormalig Eerste Kamerlid Kees de Lange over kernenergie. De partijen noemen De Lange een “klimaatontkenner en racist”. De Lange was uitgenodigd door Forum voor Democratie (FVD) en 50PLUS om te praten over thorium.

Jaya Noordman van GroenLinks zei namens haar eigen partij, PvdA, CDA, Partij voor de Dieren en SP dat ze het oneens zijn met De Lange als spreker. “Daarom verlaten wij nu de zaal.” Noordman zei wel interesse te hebben in thorium en kernenergie.

Fractievoorzitter van de PVV Willem Boutkan noemde het vertrek “politiek onbegrijpelijk”. Daar sloot onder meer FVD zich bij aan. De Lange reageerde eerder al op X op de boycot. Hij zei dat de partijen dat vooral doen omdat hij vroeger bij Shell heeft gewerkt. Ze zouden ook de inhoud van zijn betoog niet kennen, zei hij.

Statenlid Roelf Raterink van de PvdA zei eerder tegen het ANP dat de onvrede van de partijen vooral zit in “racistische uitlatingen” die De Lange eerder zou hebben gedaan. “Dat hij een andere mening over het klimaat heeft, dat kan nog, maar we willen niet in gesprek met iemand die racistische dingen zegt.” Hij zou eerder op Twitter begrip hebben getoond voor de vervolging van Oeigoeren in China. Volgens het medium Pointer is De Lange onderdeel van een “populistisch rechts netwerk” dat twijfel zaait over de gevolgen van klimaatverandering.

Thorium is een afvalproduct dat vrijkomt bij de winning van zeldzame aardmetalen die nodig zijn voor batterijen. Momenteel wordt onderzocht of er kernenergie op te wekken is met thorium.