Weinig nieuwkomers, veel vrouwen in top 10 VVD-lijst

Foto: ANP

De VVD kiest vooral voor bekende gezichten in de top tien van de concept-kandidatenlijst. De lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen wordt voor het eerst aangevoerd door een vrouw (Dilan Yeşilgöz), en in de top tien staan nog zes vrouwen. De eerste nieuweling staat op plek 16.

De helft van de top tien kandidaat-Kamerleden is momenteel bewindspersoon. Naast Yeşilgöz zelf (minister van Justitie en Veiligheid) staat staatssecretaris Eric van der Burg van Asiel op nummer vier, stikstofminister Christianne van der Wal staat op plaats vijf. Op acht staat Aukje de Vries, de staatssecretaris die over toeslagen gaat. Mariëlle Paul, die Dennis Wiersma eerder dit jaar opvolgde als onderwijsminister, staat op nummer tien.

De rest van de top-10 zit nu ook al in de Tweede Kamer. Huidig fractievoorzitter Sophie Hermans staat op de tweede plek op de lijst, met daar vlak onder Kamerlid en vicefractievoorzitter Bente Becker. Ook asielwoordvoerder Ruben Brekelmans krijgt een prominente plek: nummer zes. Eelco Heinen, financiënwoordvoerder van de partij, staat daaronder. Op nummer negen staat Kamerlid en fractiesecretaris Roelien Kamminga.

Veel ervaren kandidaten vullen ook de volgende tien plekken. Hier staan zeven mensen die nu ook al in de Kamer zitten, onder wie klimaat- en energiewoordvoerder Silvio Erkens (11) en Thom van Campen die over landbouw het woord voert. Hij staat op 14. Hester Veltman-Kamp uit Gelderland is de eerste nieuwkomer. De lijst wordt afgesloten op plaats 80 met zwemmer Maarten van der Weijden.

De liberale fractie telt op dit moment met 34 Kamerleden en is de grootste in de Kamer. Inmiddels hebben acht VVD-Kamerleden aangegeven niet terug te willen keren. Grootste verandering in de partij is dat Mark Rutte niet terugkeert, hij leidde de partij sinds 2006. In de peilingen staat de VVD op verlies. In de Peilingwijzer, een gewogen gemiddelde van een aantal zetelpeilingen, van deze week staat de VVD op 24 virtuele zetels.