Rode Kruis haalt bijna 4 miljoen euro op na aardbeving Marokko

Foto: ANP

Op het speciale gironummer 6868 heeft het Rode Kruis tot nu toe 3,8 miljoen euro opgehaald voor hulp aan de slachtoffers van de aardbeving in Marokko. Volgens de hulporganisatie is er naar schatting zo’n 105 miljoen euro nodig.

Het geld gaat naar de Marokkaanse Rode Halve Maan, de zusterorganisatie van het Rode Kruis, die noodhulp verleent. Maandag stond de teller op het gironummer, dat zaterdag werd geopend, nog op 1,2 miljoen euro.

Bij de zware aardbeving zijn zeker 2862 mensen omgekomen. De hulpverlening in het getroffen gebied, zo’n 80 kilometer ten zuiden van de stad Marrakech, is volgens het Rode Kruis inmiddels op gang gekomen. Zo geven de hulpverleners medische en psychosociale hulp, delen ze noodhulpgoederen uit en assisteren ze de reddingsdiensten.

Naast schoon drinkwater, voedsel en onderdak is er ook een dringende behoefte aan bloed. “We zien dat veel gewonde mensen bloed nodig hebben en de Marokkaanse Rode Halve Maan startte om die reden een bloeddonatiecampagne”, zegt Derk Segaar, hoofd internationale noodhulp bij het Rode Kruis. “Overigens geven hun vrijwilligers ook actief bloed. Dit is essentieel om de getroffenen van deze aardbeving te kunnen helpen.”

Het getroffen gebied is bergachtig en onherbergzaam. Inmiddels zijn enkele belangrijke wegen vrijgemaakt en doen hulpverleners er volgens het Rode Kruis alles aan zoveel mogelijk mensen te helpen.

De Marokkaanse autoriteiten hebben tot nu toe alleen hulp geaccepteerd van Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Ook Nederland heeft hulp aangeboden, maar daar wordt vooralsnog geen gebruik van gemaakt.