Bruins Slot krijgt PrinsjesPrijs; voorbeeld voor komende politici

Foto: ANP

Demissionair minister Hanke Bruins Slot is de winnaar van de PrinsjesPrijs die ieder jaar wordt uitgereikt aan een politicus die heeft bijgedragen aan het gezag van de Nederlandse parlementaire democratie. De prijs werd woensdag uitgereikt in Den Haag.

Bruins Slot is sinds kort minister van Buitenlandse Zaken, maar wordt door de jury geprezen voor “haar onvermoeibare inzet onder meer in haar rol als minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voor het landsbelang en haar bijdrage aan het beschermen en verbeteren van de democratische rechtsstaat”.

Het gaat in het bijzonder om haar programma voor weerbare democratie, het aanscherpen van integriteitsregels en haar inspanningen voor eerlijke verkiezingen en burgerberaden. De jury onder leiding van de Drentse commissaris van de Koning Jetta Klijnsma noemt haar een voorbeeld voor de komende generatie politici. “In een tijd waarin het vertrouwen in de politiek onder druk staat, vertegenwoordigt zij stabiliteit, vernieuwing en toekomstbestendigheid voor onze democratie.”

Vorig jaar ging de PrinsjesPrijs naar minister van staat Herman Tjeenk Willink. Eerder wonnen onder anderen Pieter Omtzigt, Khadija Arib en Jozias van Aartsen. De prijs bestaat nu tien jaar.