Onderzoek naar seksistische uitlatingen agenten op WhatsApp

Foto: ANP

De politie Rotterdam doet onderzoek naar het bestaan van een groep op WhatsApp waarin negen politiemedewerkers van het Team Arrestantentaken vrouwonvriendelijke en seksistische uitspraken over collega’s zouden hebben gedaan. Het onderzoek is gestart nadat bij de leiding van het team een melding was binnengekomen van het bestaan van de appgroep, meldt de politie donderdag.

Het onderzoek wordt gedaan door de afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten. Het moet uitwijzen “wat ieders rol en bijdrage is geweest in de WhatsAppgroep”. Totdat meer duidelijk is zijn de negen politiemedewerkers niet aan het werk. “Grensoverschrijdend gedrag tolereren we niet binnen onze organisatie”, aldus de politie.

Het is niet voor het eerst dat de Rotterdamse politie onder vuur ligt vanwege berichten van haar medewerkers in WhatsAppgroepen. In 2020 begon het OM een strafrechtelijk onderzoek omdat een groepje Rotterdamse agenten zich in een WhatsAppgroep van hun basisteam racistisch had uitgelaten. Ze zouden hebben gesproken over “kankervolk, kutafrikanen en pauperallochtonen” op wie ze willen “schieten”. Later kwam aan het licht dat er ook discriminerende berichten over de 16-jarige vermoorde Hümeyra werden gedeeld.

Het kwam toen niet tot vervolging. Het OM noemde de chats “zeker laakbaar en niet passend”, maar niet strafbaar omdat de agenten niet in het openbaar spraken, maar in een besloten groep. Uiteindelijk kregen vijf agenten een berisping vanwege hun racistische uitlatingen. Dat is de lichtst mogelijke straf die de politie medewerkers kan geven. De Rotterdamse afdeling van BIJ1 begon hierop een petitie waarmee zij het ontslag van de agenten wilde bewerkstelligen. Politiechef Fred Westerbeke zei destijds in reactie hierop de bestrijding van racisme en discriminatie binnen de Rotterdamse politie-eenheid als een van zijn grootste prioriteiten te zien.