Klimaatactivisten verwijderd van de A12

Foto: ANP

De naar schatting enkele honderden klimaatactivisten die zaterdag de snelweg A12 in Den Haag hebben geblokkeerd, zijn van de weg verwijderd. Dit meldt de gemeente rond 14.00 uur. De blokkade, die om 12.00 uur begon, was uit protest tegen regelingen van de overheid die de fossiele industrie steunen.

De politie waarschuwde de aanhangers van Extinction Rebellion meerdere keren dat een waterkanon zou worden ingezet als actievoerders niet zouden vertrekken. Uiteindelijk zijn de waterkanonnen ingezet. Een onbekend aantal demonstranten is van de weg gehaald en werd in gereedstaande bussen gezet. Dat gebeurde steeds onder luid applaus van de mensen die langs de weg een steundemonstratie hielden.

Demonstranten werden door Extinction Rebellion opgeroepen om zowel in woord als in daad respectvol en geweldloos met de politieagenten om te gaan. Onder de demonstranten op de weg waren ook minderjarigen. Een verslaggever ter plaatse zag dat een paar kinderen van de weg vertrokken voordat de waterkanonnen werden ingezet. Onbekend is of er nog minderjarigen op het wegdek zaten toen de waterkanonnen begonnen te spuiten.

Ook de gemeente Den Haag meldde dat de demonstratie op de Utrechtsebaan, zoals dat deel van de snelweg heet, niet is toegestaan. “Demonstreren kan op de Laan van Reagan en Gorbatsjov”, aldus de gemeente op X, voorheen Twitter. De weg zal worden vrijgegeven voor verkeer zodra deze is schoongemaakt.

Vrijdag werd bekend dat er meer subsidie en fiscale voordelen gaan naar de fossiele sector dan werd gedacht. Volgens een berekening van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat gaat het om jaarlijks tussen de 39,7 miljard en 46,4 miljard euro.