Alleen nog in kustprovincies code geel om harde wind

Foto: ANP

De code geel die eerder op de maandag was afgekondigd voor het hele land, geldt maandagavond alleen nog voor de kustprovincies vanwege harde windstoten. Voor zover bekend is er niet of nauwelijks schade gemeld vanwege de stevige regen- en onweersbuien die eerder over het land trokken.

Rijkswaterstaat waarschuwde maandag voor een drukkere avondspits dan normaal omdat het verkeer hinder kon hebben van de windstoten, regen en hagel. Een woordvoerder van ANWB laat weten dat het een “drukke avondspits was”, met 650 kilometer file op het hoogtepunt rond 17.30 uur. Dat is voor een maandagavond in september “redelijk hoog”. Dat het druk was “zal ongetwijfeld met het weer te maken hebben gehad, maar het is niet zo dat het tot opvallend meer ongelukken heeft geleid dan normaal”, aldus de woordvoerder.

In de kustprovincies geldt maandagavond nog code geel vanwege zware windstoten van 75 tot 85 kilometer per uur. “Verkeer en buitenactiviteiten kunnen hiervan hinder ondervinden”, meldt het KNMI. De wind neemt later op de avond weer af.

Dinsdagmiddag worden opnieuw zware windstoten van 75 tot 90 kilometer per uur verwacht in het noordwestelijk en noordelijk kustgebied. Eerder meldde Weeronline al dat het ook in Den Haag, tijdens Prinsjesdag, onstuimig wordt, met een vrij krachtige tot tijdelijk hard toenemende wind.