Ruim 140 klimaatactivisten aangehouden bij blokkade A12

Foto: ANP

Ruim 140 klimaatactivisten van Extinction Rebellion zijn maandag aangehouden door de politie op de snelweg A12 in Den Haag. De betogers blokkeerden de weg voor de tiende dag op rij. Nadat de politie het waterkanon had ingezet, werden de demonstranten van de weg gehaald en in bussen afgevoerd. Na ruim een uur was de weg weer vrij.

Tegen het middaguur gingen ruim honderd actievoerders de snelweg op, die daarom deels werd afgesloten. Langs de kant van de snelweg stonden ook tientallen sympathisanten van Extinction Rebellion, die de actievoerders in de blokkade toejuichten. De politie had ze al snel gevorderd om te vertrekken en na ongeveer een half uur werd een waterkanon ingezet.

Aangezien het ADO-stadion, de plek waar de betogers eerder werden vrijgelaten, in gebruik was, zijn de betogers dit keer naar het hoofdbureau gebracht van de politie aan de Burgemeester Patijnlaan in Den Haag. Ze worden niet verder vervolgd en volgens het Openbaar Ministerie wordt vooralsnog niet van deze aanpak afgeweken, liet een woordvoerder desgevraagd weten.

De klimaatbeweging voert sinds zaterdag 9 september dagelijks actie op de A12 tegen regelingen van de overheid die de fossiele industrie steunen. De actiegroep wil net zo lang doorgaan tot de overheid daarmee stopt. Ook dinsdag, de dag waarop Den Haag in het teken staat van Prinsjesdag, is een blokkade aangekondigd.

Op de eerste protestdag werden ruim 2400 mensen aangehouden, de dag erna meer dan vijfhonderd. Doordeweeks werden elke dag een paar honderd mensen opgepakt, op vrijdag rond de vierhonderd. Afgelopen zaterdag hield de politie meer dan 650 activisten aan en zondag meldde ze dat er ruim vierhonderd mensen zijn meegenomen. De demonstranten werden toen in bussen vervoerd naar het ADO-stadion. Daar zijn ze weer vrijgelaten.

Volgens een woordvoerder van Extinction Rebellion is er nog voldoende animo om het protest voorlopig vol te houden. “Voor de hele maand september heeft iedereen zich kunnen inschrijven”, zegt hij. De woordvoerder verwacht dat er af en toe wellicht wat minder mensen op de weg zullen zitten. “Maar je kunt dit in principe ook in je eentje doen.”

De acties op de A12 leiden volgens XR ook weer tot nieuwe aanmeldingen bij de actiegroep. Exacte aantallen kan de woordvoerder niet geven. “We zien dat de nieuwsbrief inmiddels zo’n 33.000 abonnees heeft.” In de Telegram-appgroep zitten volgens hem momenteel 6000 mensen, tegen 3000 in mei.