Politie haalt mogelijke demonstranten weg van route koets

Foto: ANP

Mensen die misschien zouden willen demonstreren langs de route van de glazen koets worden daar weggehaald door de politie. Enkele mensen zijn gearresteerd of weggeleid, en agenten hebben een groep mensen omsingeld.

Een man werd aangehouden op de hoek van de Heulstraat en de Kneuterdijk in Den Haag, niet ver van Paleis Noordeinde. Het is niet helemaal duidelijk waarom dat is gebeurd. De man zelf zei dat hij een eenmansdemonstratie hield. Na zijn arrestatie werd hij meegenomen in een busje. Een man en een vrouw die op dezelfde plek langs de route stonden, werden door agenten weggeleid. De politie heeft een groep van ongeveer zeven mensen daar omsingeld. Daar staan ook enkele mensen met witte jassen, met op de achterkant het logo van Samen Voor Nederland, een organisatie die regelmatig demonstreert tegen beleid van de overheid.

In een zijstraat van het Lange Voorhout, een eindje verderop langs de route, hielde de politie enkele mensen staande met mogelijk demonstratievlaggen. Ze moesten hun legitimatie laten zien.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima rijden aan het begin van de middag van Paleis Noordeinde naar de Koninklijke Schouwburg, waar de koning de troonrede voorleest. Na afloop rijden ze langs dezelfde route terug. Langs het tracé zijn uit voorzorg dubbele rijen hekken geplaatst. In de Heulstraat mag het publiek maar aan één kant van de weg staan.