Oranjefans verzamelen zich in Den Haag voor Prinsjesdag

Foto: ANP

Bij Paleis Noordeinde en langs de route van de koninklijke rijtoer in Den Haag staan dinsdagochtend rond 10.30 uur enkele honderden mensen vanwege Prinsjesdag. De meeste mensen dragen iets in de kleur oranje, sommigen zijn flamboyant gekleed met grote hoeden of een trui met buttons van prinsen en prinsessen. Ook staan er veel scholieren.

De eerste oranjefans waren er al vroeg om niks te missen van de glazen koets met daarin koning Willem-Alexander, die aan het begin van de middag vanaf het paleis vertrekt. Zo staan Ilonka en haar dochter Amira Peters uit het Overijsselse Hardenberg er al sinds 06.30 uur. “Het is inmiddels traditie geworden”, zegt Amira, die met haar moeder voor de vierde keer op de derde dinsdag in september in Den Haag is. “En we willen Alexia zien want ze gaat voor het eerst mee met de koets.”

In de stad zijn veel veiligheidsmaatregelen getroffen. Dit jaar mag er slechts aan een kant van de Heulstraat, op de route van de rijtoer, publiek staan. Op veel plekken zijn dubbele rijen hekken neergezet tussen het publiek en de route van de glazen koets.

De koning, koningin Máxima en de prinsessen Amalia en Alexia en andere familieleden rijden straks van Paleis Noordeinde naar de Koninklijke Schouwburg, waar Willem-Alexander de troonrede zal uitspreken. Daarna gaan ze langs dezelfde weg weer terug. Het koninklijk gezelschap verschijnt dan even later op het balkon van Noordeinde om het publiek toe te zwaaien.

De rijtoer en de balkonscène trekken iedere Prinsjesdag duizenden belangstellenden.