Wachtkamer voor asielzoekers in Assen blijft langer open

Foto: ANP

De zogenoemde wachtkamer voor asielzoekers in de Expo Hal in Assen blijft drie maanden langer open. De crisisnoodopvang zou op 1 oktober sluiten, maar het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) vroeg Assen om een verlenging tot 31 december van dit jaar, omdat de vijfhonderd plekken nog steeds dringend nodig zijn.

Asielzoekers die in Nederland aankomen moeten zich eerst aanmelden in Ter Apel. De aanmeldlocatie daar zit echter vaak overvol. In dat geval worden mensen eerst naar een andere locatie gebracht, waar ze een paar dagen kunnen wachten op hun registratie en identificatie. De Expo Hal in Assen is zo’n wachtkamer. Asielzoekers blijven er maximaal drie tot vijf dagen, gaan dan terug naar Ter Apel en van daaruit naar een andere noodopvanglocatie.

De Expo Hal is verkocht aan een ondernemer die er een recreatiehal van wil maken. Daarvoor zijn echter vergunningen nodig. De gemeente Assen verwacht niet dat de vergunningen voor het eind van het jaar rond zijn. De hal zou dan vanaf 1 oktober leeg staan. Aangezien de behoefte aan tijdelijke opvang nog steeds groot is, is Assen akkoord gegaan met verlenging van het gebruik door het COA. Het COA zorgt voor de tijdelijke bewoners. Rondom de Expo Hal is 24 uur per dag beveiliging aanwezig, aldus de gemeente Assen.