Rechter: besluit over non-binaire registratie is aan de politiek

Foto: ANP

Het is aan de politiek om te beslissen hoe mensen, naast man en vrouw, nog een derde, non-binaire identiteit kunnen laten registreren bij de burgerlijke stand. Dat is nu nog niet geregeld, maar op dit moment is dat niet onrechtmatig. De rechtbank in Den Haag heeft dat woensdag beslist.

De zaak was aangespannen door een non-binair persoon uit Amsterdam. Die staat in de burgerlijke stand geregistreerd als vrouw. Mensen van 16 jaar en ouder kunnen hun registratie laten veranderen van man naar vrouw en van vrouw naar man, als ze aan een paar voorwaarden voldoen. Maar het is niet mogelijk om vrouw of man te laten veranderen in non-binair. Mensen die non-binair zijn, willen zich niet als man èn niet als vrouw identificeren.

De eiser krijgt deels gelijk van de rechters. Dat de verandering naar non-binair niet mogelijk is, is volgens de rechtbank een “ongeoorloofd onderscheid tussen binaire en non-binaire transgenderpersonen”. Maar om de registratie te regelen is er meer nodig dan alleen een X op een geboorteakte of paspoort. Heel veel andere wetten moeten dan ook veranderd worden. Bovendien moet de politiek kijken naar oplossing wanneer andere landen de aanduiding niet erkennen. Volgens de rechters “moeten complexe afwegingen worden gemaakt” en daarvoor zijn “nader debat en nadere besluitvorming” nodig.

De politiek is bezig met het aanpassen van de regels en krijgt daar nu de tijd voor, maar het geduld van de rechtbank is niet oneindig, waarschuwen de rechters ook. Het argument van de Staat dat het veranderen van de regels complex is, heeft “beperkte geldigheidsduur”.

Volgens advocaat Elles ten Vergert, die de eiser bijstaat, “staat met deze uitspraak vast dat de Staat een derde gendermogelijkheid moet erkennen en doorvoeren. Het is niet aan de wetgever om te beslissen of dat moet gebeuren, maar om te beslissen over de manier waarop. Dat is een ontzettend grote winst voor non-binaire personen in Nederland. De Staat krijgt van de rechtbank de tijd om de nodige aanpassingen door te voeren.”