Duizenden mensen nemen deel aan pro-Palestijnse mars door Utrecht

Foto: ANP

Duizenden mensen hebben donderdagavond in Utrecht deelgenomen aan een mars om steun te betuigen aan Palestijnen in de Gazastrook. De mensen verzamelden zich aan het begin van de avond op het Domplein en vanaf daar liepen ze richting het Jaarbeursplein in de buurt van station Utrecht Centraal. Daar kwamen ze rond 21.30 uur aan. De demonstratie is inmiddels voorbij.

De gemeente schatte het aantal mensen op 7000. Volgens een verslaggever ter plaatse was geregeld zwaar vuurwerk te horen. In de stoet liepen ook veel kinderen mee. Een woordvoerder van de politie laat desgevraagd weten dat de demonstratie en de mars rustig zijn verlopen. Er zijn twee mensen aangehouden, voor vuurwerkbezit en voor openbare dronkenschap.

Eerder op de avond stond het op het Domplein goed vol. Daar sprak een aantal mensen de menigte toe. “Stop het geld dat deze bezetting mogelijk maakt”, zei een van de sprekers. “Wij zijn het probleem. Nederland is het probleem. Wij zijn de bezetter, dit is onze genocide. Wij maken dit mogelijk. Wij leveren wapens, onderdelen van F16’s die de Gaza bombarderen, onderdelen van satellieten, van raketten.”

Er werd gezwaaid met Palestijnse, Turkse en Marokkaanse vlaggen. Ook was vermoedelijk een vlag van de Taliban te zien. Volgens de gemeente is de vlag beoordeeld als niet strafbaar. Er werden verder leuzen geroepen als ‘Free Palestine’.

De demonstratie en mars zijn georganiseerd onder de noemer ‘Samen voor Gaza’. De gemeente Utrecht was op de hoogte van het protest.