Van Gennip roept op: regel gesprek Israël-Hamas op werkvloer

27 okt 2023, 13:44 Landelijk
van gennip roept op regel gesprek israel hamas op werkvloer
ANP

Mensen in Nederland moeten over de oorlog tussen Israël en Hamas praten om "daarna weer met elkaar verder te kunnen", vindt demissionair minister van Sociale Zaken Karien van Gennip. Ze nodigt werkgevers uit "om dat gesprek op de werkvloer ook te faciliteren". Mensen hoeven het niet met elkaar eens te zijn, maar er moet ruimte zijn voor een gesprek vindt zij.

Weinig gebeurtenissen leveren zoveel spanning op in de samenleving als de oorlog in Israël en de Palestijnse gebieden, erkent Van Gennip. "Ik denk dat dit wel een van de moeilijkste onderwerpen is."

De bewindsvrouw krijgt "heel veel signalen" van mensen die door een "uitgesprokener achterban" onder druk worden gezet. Ook neemt antisemitisme en islamofobie toe, ziet zij. Ze hoopt vooral dat werkgevers de tijd nemen met werknemers te praten over het onderwerp. Dat betekent niet dat iedereen het ermee eens hoeft te zijn, benadrukt ze.

"Ga zitten, geef mensen de ruimte voor emoties, in respect, luister naar elkaar", is de oproep van de bewindsvrouw. Bedrijven hoeven zelf geen standpunt in te nemen, maar het is belangrijk om ook verhalen te horen van buiten ieders eigen bubbel.

Van Gennip heeft eerder deze week de oproep al bij werkgeversorganisaties neergelegd. Dat is goed gevallen, zegt ze: bedrijven zien ook dat ze het gesprek moeten faciliteren.

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland laten weten dat gesprekken over grote maatschappelijke onderwerpen zoals de oorlog in Israël en de Gazastrook "ook tussen collega's op het werk" plaatsvinden. "Net als eerder met covid of de oorlog in Oekraïne. Dat is logisch en ook goed, want op een respectvolle manier met elkaar praten over dit soort grote onderwerpen zorgt voor meer onderling begrip en rust."

Volgens de organisaties heeft de werkgever hier ook een rol, "want emoties kunnen in dit soort discussies hoog oplopen". VNO-NCW en MKB-Nederland geven aan hun leden handvatten te bieden om deze gesprekken goed te laten verlopen.

ING, een voorbeeld van een grote werkgever in Nederland, stelt "geschokt en verdrietig" te zijn door het geweld in het Midden-Oosten. "We besteden ook veel aandacht aan het welzijn van onze medewerkers, zeker ook bij grote impactvolle gebeurtenissen die individuele medewerkers kunnen raken. Ze kunnen dan rekenen op onze support, zoals vitality coaches die benaderd kunnen worden."