Wrakingskamer beslist uiterlijk 10 november over wraking Marengo

Foto: ANP

De wrakingskamer beslist “uiterlijk volgende week vrijdag” of de rechters in het Marengo-proces kunnen blijven zitten. De advocaten van hoofdverdachte Ridouan Taghi hadden vorige maand het vertrouwen in de rechters opgezegd, omdat zij de schijn van vooringenomenheid zouden hebben gewekt.

Taghi’s advocaten wraakten nadat de rechters een verzoek hadden afgewezen om commando Sil A. te horen als getuige. A. had eerder verklaard dat hij een aantal jaar geleden was benaderd met de vraag of hij Taghi, die toen nog voortvluchtig was, kon ‘neutraliseren’. Dat is een eufemisme voor doodschieten.

De rechtbank meende echter dat er “geen aanwijzingen” zijn dat er sprake was van een plan om Taghi te ontvoeren of om het leven te brengen “en/of dat daartoe uitvoeringshandelingen zijn verricht op instigatie van het Openbaar Ministerie”.

Om de getuige niet op zitting te horen – hij was nota bene al aanwezig in de rechtbank – noemden Taghi’s advocaten woensdag in de rechtbank in Amsterdam nogmaals “een werkelijk onbegrijpelijke beslissing”. Ze zeggen sowieso “een sfeer te proeven” dat de verdediging weinig gegund wordt. Na de arrestatie van Taghi’s advocaat Inez Weski, namen drie nieuwe advocaten de verdediging over. Zij vroegen tevergeefs om uitstel van de zaak om het dossier te kunnen bestuderen. “De verdediging wordt geen millimeter gegund”, zei advocaat Arthur van der Biezen.

De wrakingskamer moet nu beoordelen of de rechters in het Marengo-proces daadwerkelijk de schijn van vooringenomenheid hebben gewekt. Als dat zo is, dan moeten nieuwe rechters de zaak opnieuw behandelen. Als het wrakingsverzoek wordt afgewezen, kan de strafzaak hervat worden.

De strafzaak Marengo is al jaren bezig. De rechters zijn inmiddels meerdere keren gewraakt, tot nu toe alle keren tevergeefs. Tegen Taghi en vijf medeverdachten is een levenslange gevangenisstraf geëist. In december staat vooralsnog een procedurele zitting op de agenda. De uitspraak staat gepland op 27 februari volgend jaar.