Timmermans: bij Omtzigt dragen zwaarste schouders niet het meest

Foto: ANP

Volgens GroenLinks-PvdA-voorman Frans Timmermans gaan onder NSC van Pieter Omtzigt “de sterkste schouders niet de zwaarste lasten dragen”. Dat dichtte de sociaaldemocraat Omtzigt toe in het RTL-verkiezingsdebat op zondagavond. Timmermans sloeg tegenover de NSC-leider een veel kritischere toon aan dan vorige week, toen de twee elkaar op eigen initiatief lang spraken tijdens een onderling debat.

“Hoe wilt u Nederland eerlijker maken?” Met die vraag daagde Timmermans Omtzigt uit tijdens het debat. Omtzigt benadrukte zijn plannen om bijvoorbeeld de energielasten van mensen te verlagen, onder meer door de belasting omlaag te doen. Wat Omtzigt betreft komt “het gas dat we uit de Noordzee gaan halen betaalbaar beschikbaar voor de Nederlandse huishoudens”.

Timmermans noemde het teleurstellend dat Omtzigt liever op Europees niveau de inkoop van eigen aandelen wil belasten. Hij wacht op Brussel, is de conclusie van de linkse partijleider. “Ik stel vast dat u geen duidelijkheid geeft over het minimumloon”, voegde hij toe – een ander punt waarover de twee politici eerder twistten. “Dat vind ik heel jammer”, concludeerde Timmermans.