SGP-leider Stoffer gaat met betogers bij abortuskliniek staan

Foto: ANP

SGP-leider Chris Stoffer staat donderdag zogenoemde “pro-life wakers” bij in de buurt van een abortuskliniek. Deze demonstranten benaderen vrouwen die abortus willen plegen met als doel dit te voorkomen. De streng christelijke partij noemt het “belangrijk om steun te betuigen aan wakers die op een zorgvuldige en liefdevolle manier in gesprek gaan met vrouwen in een uiterst kwetsbare periode van hun leven”. Het is bekend dat vrouwen de ongevraagde toenadering als intimiderend kunnen beschouwen. Zo zijn er ook abortus-buddy’s, die vrouwen begeleiden naar de kliniek.

SGP is fel tegenstander van abortus. Stoffer en kandidaat-Kamerlid Diederik van Dijk staan de komende twee dagen elk bij een kliniek, maar “zijn uitdrukkelijk niet voornemens om zelf mensen aan te spreken die op weg zijn naar een abortuskliniek”, benadrukt de partij. “Met hun aanwezigheid willen zij de wakers steunen in hun belangrijke werk.” De partij noemt abortus “dé grootste misstand van onze tijd”.

Volgens abortusklinieken ervaren veel vrouwen de benadering van demonstranten bij abortusklinieken als “pijnlijk, sommigen spreken van een traumatische ervaring”. Patiënten komen na zo’n confrontatie vaak overstuur binnen. Overheden worstelen al langer met het vraagstuk of bijvoorbeeld bufferzones moeten worden ingesteld, waardoor demonstranten verder weg van de kliniek moeten staan. Dat zou vrouwen bescherming bieden, maar zou mogelijk een inperking van het demonstratierecht of het recht op vrije meningsuiting beperken.