Fondsen krijgen jaar extra voor overgang nieuw pensioenstelsel

Foto: ANP

Pensioenfondsen krijgen een jaar langer de tijd om zich aan te passen aan het nieuwe pensioenstelsel, meldt minister Carola Schouten (Pensioenen). Daardoor hoeven ze pas op 1 januari 2028 in plaats van op die datum in 2027 te voldoen aan de nieuwe pensioenwet. De bewindsvrouw heeft dit al toegezegd toen de wet afgelopen voorjaar werd behandeld door de Eerste Kamer. Vrijdag heeft de ministerraad een officieel besluit genomen om een aanpassing van de ingangsdatum mogelijk te maken.

Omdat de Eerste en Tweede Kamer veel tijd nodig hadden om de pensioenwet te behandelen, hielden de fondsen weinig tijd over om zich hierop aan te passen. Daarom hebben de senatoren Schouten om respijt gevraagd.

De minister doet een kleine wijziging aan de pensioenwet om de ingangsdatum van 1 januari 2027 te schrappen. In plaats daarvan kan het kabinet de ingangsdatum wijzigen middels een algemene maatregel van bestuur, een besluit dat het kabinet veel makkelijker kan wijzigen dan een wet. De aanpassing aan de wet zal worden beoordeeld door de Raad van State.

Binnenkort komt het kabinet met de algemene maatregel van bestuur om de datum te verzetten naar begin 2028.